شهر آلاشت سرزمین رویاها با شب‌های پرستاره

سفر به شهر آلاشت مازندران

آلاشت یکی از شهرهای زیبای سوادکوه واقع در استان مازندران است که از لحاظ تاریخی و طبیعی کاملا ستودنی است. ممکن است نام این منطقه چندان به گوش همه نرسیده باشد و آمار مسافرت به آن بسیار کم به نظر برسد اما باید گفت این روستا دارای دشتی سرسبز و مرتفع است که شما را مهمان ابر و باد و مه می‌کند. آلاشت ییلاقات کوچک و بزرگی دارد که ابرهای سیال همواره در آن جاری هستند به طوری که می‌توانید به راحتی آنها را لمس کنید.

آلاشت که به خواهرخوانده بابل مشهور است به دلیل فاصله کم با تهران، طبیعت بکر و زیبا، آب و هوای مطبوع و دلپذیر، کوچه‌های باریک و سنگ فرش و خانه‌های خشتی با سقف شیروانی چوبی در سال‌های اخیر مورد توجه گردشگران قرار گرفته است.

در این مقاله خواهید خواند:

 

 

آلاشت کجاست؟

آلاشت از منطقه‌های دیدنی و بسیار زیبا واقع در مرکز سوادکوه استان مازندران است که از نزدیکترین مناطق خوش آب و هوا نزدیک به تهران است که تنها ۴ ساعت با آن فاصله زمانی دارد. در واقع فاصله آلاشت تا تهران ۲۴۵ کیلومتر و با ساری ۱۰۷ کیلومتر است. ارتفاع آلاشت از سطح دریا ۱۹۰۰ کیلومتر است و به دلیل وجود عقاب‌های فراوان در کوه‌ها و ارتفاعات آن به آلاشت یا ” آشیانه عقاب ” معروف است. مردم ساکن این منطقه طبرستانی و زبان آنها طبری است. این منطقه به دلیل زادگاه رضا پهلوی بنیان‌گذار حکومت پهلوی، به عنوان یکی از شهرهای تاریخی به حساب می‌آید.

آلاشت کجاست؟

درباره آلاشت سوادکوه بیشتر بدانید:

بهتر است بدانید با اینکه آلاشت به روستا معروف است اما در سال ۱۳۵۱ با تاسیس شهرداری به شهر تبدیل شد و در سال ۱۳۴۸ هجری شمسی توسط وزارت فرهنگ و هنر به دلیل دارا بودن شاخصه‌های معماری و بومی ارزشمند در فهرست آثار ملی کشور با عنوان « محله قدیمی آلاشت » به شماره ۸۶۷ ثبت گردید. طبق سرشماری نفوس و مسکن سال ۱۳۹۵ این منطقه دارای ۱۱۹۳ نفر جمعیت می‌باشد. آلاشت از چندین محله تشکیل شده است که نام خانوادگی اکثر اهالی پسوند همان محله را دارا می‌باشند. جالب است بدانید شهر آلاشت را به دلیل ارتفاع، آسمان پاک و بدون غبار و آلودگی و وجود یک رصدخانه مشهور، به عنوان بهشت ستارگان و منجمان می‌شمارند.

 

پوشش گیاهی و جانوری آلاشت

شهر آلاشت دارای پوشش گیاهی متراکم و متشکل از درختان سیاه ریشه ، گیلاس، گردو و فندق، آلوچه، آلو و… است. در این منطقه همچنین گیاهان دارویی مانند بنفشه، پامچال، گل گاوزبان، آویشن و سایر گیاهان خودرو متعلق به اقلیم کوهستان می‌رویند.

آلاشت دارای حیات وحش حفاظت شده است و حیواناتی همچون ببر، پلنگ، بز کوهی، خرگوش، روباه و گرگ در آن یافت می‌شوند. از پرنده‌های وحشی می‌توان به قرقاول، کبک، کبوتر وحشی، عقاب، کلاغ سیاه و… اشاره کرد.

پوشش گیاهی و جانوری شهر آلاشت

مردم آلاشت و کسب و کارشان

آلاشت یک منطقه کوهستانی به شمار می‌رود، بنابراین افراد کمی از ساکنان آنجا به کشاورزی مشغول هستند. صنعت گردشگری، تولید صنایع دستی، گله‌داری و دامداری از مشاغل رایج در آلاشت و روستاهای اطراف آن است. در فصل بهار افراد مسن ساکن آنجا به جمع‌آوری گیاهان دارویی و سبزیجات کوهی می‌پردازند تا پس از خشک کردن به عنوان ادویه از آن‌ها استفاده کنند.

حمل و نقل در آلاشت

آلاشت شهر بسیار کوچکی است و فاقد پایانه اتوبوسرانی، ایستگاه قطار و فرودگاه می‌باشد. بنابراین اگر ماشین شخصی ندارید، برای رفتن به آلاشت می‌توانید از قطار تهران- ساری یا تهران-گرگان یا اتوبوس‌‎های قائمشهر استفاده کنید. مسافران و گردشگران برای حمل و نقل درون شهری از خودروهای عبوری مردم محلی استفاده می‌کنند.

حمل و نقل در شهر آلاشت

غذاهای محلی و معروف آلاشت

آلاشت هم مانند هر شهر دیگری غذای محلی خاص خود را دارد که در رستوران‌ها یافت نمی‌شود. لذت خوردن این غذا با طعم‌های بهشتی تکمیل کننده سفر هر گردشگری می‌تواند باشد.

• سبزی پلو با ماهی
• دیس کباب: بره کاراملی که با آلو و مغز گردو به صورت شکم پر تهیه می‌شود.
• کئی پلا: کدو حلوایی ریز سرخ شده که به همراه شکر با برنج طبخ می‌شود و در کنار آن نیمرو و ماست سرو می‌کنند.
• شیش انداز: غذایی شبیه به فسنجان است که با رب ازگیل، دانه انار و تخم مرغ درست می‌شود.

غذای محلی شهر آلاشت

صنایع دستی و سوغات آلاشت

جاجیم از مهمترین سوغات آلاشت بشمار می‌رود که در خرداد ۱۳۹۷ به نام آلاشت ثبت ملی و نشان جغرافیایی ملی دریافت کرده است. این زیرانداز دورویه و رنگارنگ توسط زنان این شهر بافته می‌شود. از دیگر سوغات آلاشت لبنیات آن مثل شیر، پنیر، کره و ماست محلی است. البته پنیر خیکی آلاشت ( پنیری که در مشک چرمی یا خیک درست می‌شود) بسیار خوشمزه و مشهور است.

 

صنایع دستی شهر آلاشت

جاذبه های تاریخی و دیدنی آلاشت

موزه مردم‌شناسی آلاشت: همانگونه که گفتیم، آلاشت زادگاه رضا شاه پهلوی بوده و امروزه بنای منسوب به خانه پدری وی، به عنوان موزه مردم شناسی آلاشت مورد بازدید گردشگران قرار گرفته است. در این عمارت خشتی دو طبقه، اشیا و آثار مرتبط با زندگی روزمره مردم آلاشت به نمایش گذاشته شده است.

موزه مردم شناسی آلاشت - حانه پدری رضا شاه

محوطه تاریخی آلاشت: این محوطه که در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است، شامل بناهای خشتی قاجاری، میسرهای سنگفرش و موزه معروف آلاشت می‌شود. این محله نشانگر معماری مردم این منطقه در طی سال‌های گذشته است. در واقع موقعیت جغرافیایی آلاشت باعث شده که این منطقه از گزند غارتگران و فاتحان در امان باشد و معماری آن دستخوش تغییر نشود.

رصدخانه آلاشت: مجموعه رصدخانه و آسمان نمای آلاشت در ورودی آلاشت در محله‌ای به نام کاربار قرار دارد و از پلکانی طولانی ( ۳۶۵ عدد پله ) تشکیل شده است؛ رصدخانه‌ای کوچک که سه طرف آن پرتگاه و یک طرف آن کوه است. این مجموعه حرفه‌ای در ارتفاع ۱,۸۱۵ متری از سطح دریا تنها رصدخانه استان‌های شمالی کشور و مرتفع‌ترین رصدخانه ایران به شمار می‌آید. در این رصدخانه یک تلسکوپ ۱۴ اینچی LX۲۰۰R زیر گنبدی به قطر چهار متر نصب شده است و از دیگر امکانات آن می‌توان به آسمان‌نما، ترازوی نجومی، مجموعه کامل نرم‌افزارها، کتب و عکس و پوسترهای اخترشناسی، اتاق رایانه و سالن همایش اشاره کرد.

رصدخانه آلاشت

معبد دختر پاک: این معبد جایی است که تنها خانم‌ها حق رفتن به درون آن را دارند. مردم اهل آلاشت بر این باورند که اگر مردی وارد این معبد شود مار او را نیش خواهد زد. در یک روایت گفته می‌شود این معبد مربوط به یک بانوی پاکدامن است. اما روایتی دیگر حاکی از آن است که یکی از دو خواهری که در زمان ساسانیان مقام دینی بالایی داشته‌اند پس از مرگ در اینجا دفن شده است. در روایتی دیگر برخی این بنا را بقایای معبد آناهیتا می‌دانند که نزد مردم قداست خاصی داشته است.

مسجد امام حسین(ع): این مسجد در دوران محمدرضا شاه و بین سال‌های ۱۳۴۹ الی ۱۳۵۳ ساخته شده است. این مسجد توسط معمار معروف دوره پهلوی دوم به نام حسین لرزاده ساخته شده است. این مسجد با گلدسته‌های زیبا و بلند، طاق نماهای جناغی، پلان درونگرا و گنبد ۱۲ وجهی که از مصالح همان اقلیم کوهستانی و عمدتا از سنگ ساخته شده است.

امامزاده حسن(ع): این امامزاده از نسل امام موسی بن جعفر(ع) بوده و از احترام زیادی نزد مردم بومی برخوردار است.

 

اقامت در آلاشت

در حال حاضر هیچ هتل یا مهمانسرایی در آلاشت وجود ندارد. اما گزینه‌های اقامتی همچون اقامتگاه بومگردی، ویلاهای اجاره‌ای، خانه‌های روستایی و کلبه‌های چوبی در اختیار گردشگران قرار می‌دهد. علاوه بر این شهرداری آلاشت جهت توسعه صنعت گردشگری اقدام به احداث اقمتگاه‌های بومگردی و ویلاهای اجاره‌ای مبله نموده است که می‌توانید از آن استفاده کنید.

بهترین زمان سفر به آلاشت کدام فصل است؟

آب و هوای آلاشت سرد و کوهستانی است. بهترین زمان سفر به آلاشت اواسط بهار تا اواخر تابستان است. فصل بهار آب و هوای آلاشت نسبتا سرد است اما با ورود به ماه اردیبهشت و خرداد کم کم از این سردی کاسته شده و تبدیل به هوای خنک و مطبوع می‌شود.

در فصل تابستان آلاشت با پوشش گیاهی سرسبز و متراکم و آب و هوای خنک و مطبوعی که دارد مکان مناسبی برای فرار از گرمای طاقت فرسای شهر و پناه بردن به ییلاق کوهستانی است.

در فصل پاییز، آلاشت به سرزمینی رنگارنگ و دیدنی تبدیل می‌شود. البته در این زمان هوا کمی رو به سردی می‌رود. اگر تحمل سرما را دارید مطمئنا این فصل برای عکاسی منظره ای خیره‌کننده و جذابی دارد.

در فصل زمستان دمای هوای آلاشت به طور محسوس کاهش می‌یابد و معمولا سفر به این منطقه در این فصل توصیه نمی‌شود اما اگر به مناظر برفی و سفیدپوش علاقمندید، در زمستان با تجهیزات و پوشش مناسب می‌توانید به اینجا سفر کنید.

 

در پایان توصیه می‌شود که در سفر به آلاشت و روستاهای اطراف به عنوان یه گردشگر، از محیط زیست و طبیعت آن محافظت کنید. در طبیعت زباله‌های خود را رها نکنید. این را بدانید که این طبیعت بکر از میلیون‌ها سال قبل وجود داشته و با حفاظت از آن می‌توان آن را برای نسل بعدی حفظ کرد.

 

گروه معماری دگرش با بکارگیری افراد متخصص و باتجربه،ساخت پروژه‌های اقامتگاه بوم‌گردی و ویلا در شمال را مطابق با متراژ و مساحت و سلیقه شما ارائه می‌دهد. کارفرمایان عزیز تنها با یک تماس تلفنی می‌توانند از مشاوره رایگان کارشناسان این مجموعه بهرمند شوند.

 

برای دریافت مشاوره با شماره های ۰۹۱۱۱۱۵۸۴۳۴ و یا ۰۹۹۱۹۰۳۸۱۳۱ تماس بگیرید

برای اطلاعات بیشتر کلیک کنید.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید