آشنایی با انواع نمای بیرونی ساختمان

نمای بیرونی ساختمان یکی از مهم‌ترین آیتم‌ها برای سنجش یک ساختمان است که در اولین برخورد به آن پرداخته می‌شود. شاید مثال خوبی نباشد، اما نمای ساختمان را می‌توان لباس یک بنا در نظر گرفت که می‌تواند نمایانگر شخصیت آن باشد. با اینکه همگان به نمای بیرونی از دید زیبایی نگاه می‌کنند اما باید گفت یکی از عوامل موثر در استحکام یک بنا، نمای بیرونی آن است.

برای طراحی نمای ساختمان و مشاوره تخصصی در استان مازندران می‌توانید با کارشناسان دفتر معماری دگرش تماس حاصل فرمایید. در این مقاله قصد داریم علاوه بر آشنایی با نمای بیرونی ساختمان ، به روش‌های دسته بندی نما و انواع آن بپردازیم.

در این مقاله موارد زیر را میخوانید :

انواع نمای بیرونی ساختمان

درست است که طراحی نمای بیرونی ساختمان تا حدودی یک آیتم سلیقه‌ای است، اما بسته به نوع کاربری ساختمان و مصالح به کار رفته در آن می‌توان تقسیم بندی‌هایی در این نوع طراحی در نظر گرفت.

سبک طراحی و معماری نمای بیرونی را می‌توان به سه دسته‌ی کلی تقسیم کرد:

  1. نمای مدرن
  2. نمای کلاسیک
  3. نمای نئو کلاسیک

آشنایی با طراحی مدرن نمای بیرونی ساختمان

این نوع طراحی در سال‌های اخیر بیشتر مورد توجه قرار گرفته است و بسته به نوع کاربری و بودجه‌ی کارفرما قابل اجراست. در طراحی مدرن استفاده از طرح‌های مورب، افقی و عمودی با کمک تکنولوژی روز، نمای بصری زیبایی به ساختمان می‌دهد. این طرح‌ها با استفاده از مصالحی متفاوتی مانند بتن، سیمان و یا شیشه ساخته می‌شوند.

از جمله ویژگی‌های عمومی یک نمای بیرونی مدرن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • در این طراحی از ورقه‌های فولادی و بتن مصلح در ساخت نما استفاده می‌شود.
  • خطوط و طراحی‌های مورب، افقی و عمودی برای چیدمان عناصر طراحی به وضوح دیده می‌شود.
  • برخلاف روش‌های قدیمی، عناصر اصلی بنا به صورتی آشکار و با طراحی زیبا دیده می‌شوند.
  • در طراحی کلی ساختمان از اشکال استوانه‌ای، مکعبی و یا مکعب مستطیل استفاده می‌شود.
  • تقارن در این نوع طراحی تقریبا اجرا نمی‌شود.
  • پنجره‌ها در طراحی مدرن بزرگ در نظر گرفته می‌شوند و در راستای افقی چیده می‌شوند.
  • نمای ساختمان‌هایی که از این طراحی استفاده می‌کنند معمولا سفید و یا کرم رنگ است.

آشنایی با طراحی کلاسیک نمای بیرونی ساختمان

یکی دیگر از روش‌های طراحی نمای بیرونی ساختمان، طراحی به سبک کلاسیک است که عملا در هر مکانی قابل اجرا نیست. طراحی کلاسیک عموما به دلیل داشتن جزئیات فراوان بودجه‌ی زیادی را طلب می‌کند.

در این روش تمام اصول معماری مو به مو اجرا می‌شود و همین امر موجب شکوه بی‌نظیر این گونه بناهاست. از مهم‌ترین مصالحی که در این نوع طراحی استفاده می‌شود، سنگ‌های آهکی هستند که از میان آنها می‌توان به سنگ تراورتن  اشاره کرد.روش طراحی کلاسیک را می‌توان برگرفته از سبک معماری رومی و یونانی دانست. از این طراحی بیشتر برای ساخت نمای بیرونی بناهای ویلایی استفاده می‌شود. این نوع نما به دلیل عظمت و شکوهی که دارد، ساختمان را بسیار لاکچری نمایش می‌دهد.

آشنایی با طراحی نئوکلاسیک نمای بیرونی ساختمان

استفاده از این نوع طراحی برای نمای بیرونی ساختمان به قرن هجدهم میلادی برمی‌گردد. نئو کلاسیک را به دلیل مشابهت‌های زیادی که با طراحی کلاسیک دارد، احیا شده‌ی طراحی کلاسیک برای دوره‌ی معاصر می‌دانند. با اینکه در نئوکلاسیک از همان عناصر موجود در طراحی کلاسیک استفاده می‌شود اما جزئیات به طرز چشم‌گیری کاهش یافته است. اولین بار این سبک طراحی توسط ناصرالدین شاه وارد ایران شد.

در این سبک بر خلاف سبک کلاسیک، نقش و نگارها مسطح‌تر هستند و عناصر برجسته در حاشیه‌های زینتی زیبایی که ویژه این سبک هستند، قرار داده می‌شوند. از دیگر تفاوت‌های فاحش میان این سبک و سبک کلاسیک می‌توان به عدم استفاده از گنبد و برج اشاره کرد.

شاید بتوان سادگی و نمای معبدی شکل را از ویژگی‌های خاص سبک نئوکلاسیک دانست. در اطراف این طراحی زیبا، به طور معمول از فضای سبز با اشکال هندسی منظم استفاده می‌شود و طراحی داخلی این بناها از یک بخش مسطح و وسیع با چند ستون تشکیل شده است.در این نوع طراحی که ظاهری بسیار منظم دارد، درها و پنجره‌ها با هم سازگاری دارند. داشتن سردرهای بزرگ با چند ستون مستقل در ورودی اصلی ساختمان از دیگر نشانه‌های طراحی نئوکلاسیک است.

انواع طراحی نمای بیرونی ساختمان بر اساس نوع کاربری

یکی از عواملی که هر بیننده‌ای را به قضاوت در مورد مناطق مسکونی مختلف می‌کند، نمای بیرونی ساختمان‌های موجود در آن منطقه است. به این ترتیب نمی‌توان نقش نمای بیرونی ساختمان را در شناسنامه‌ی یک منطقه نادیده گرفت. یکی دیگر از مواردی که می‌توان از آن برای تقسیم‌بندی نمای بیرونی ساختمان استفاده کرد، نوع کاربری ساختمان است.

از این جهت نماها را می‌توان به صورت زیر تقسیم‌بندی کرد:

  • نمای ویلایی
  • نمای مسکونی
  • نمای اداری

یکی از عوامل موثر در طراحی نمای بیرونی ساختمان در ایران، قوانین شهرداری در این زمینه است که در صورت عدم توجه به این موضوع مجوز ساخت داده نخواهد شد. یکی از این قوانین، توجه به نمای بیرونی ساختمان‌های موجود در آن منطقه است که ساختمان جدید باید با آنها هماهنگ باشد. البته این قانون در مورد نمای ویلایی محدودیت‌های کمتری ایجاد می‌کند زیرا ساختمان‌های ویلایی معمولا ملک‌های شخصی هستند که با فضای سبز پوشیده شده‌اند.

انواع طراحی نمای بیرونی ساختمان بر اساس نوع مصالح به کار رفته

مسلما در هر طراحی نمی‌توان از هر مصالح ساختمانی استفاده کرد. شاید طرحی با سیمان نما نداشته باشد اما بتوان آن را با سنگ به زیبایی اجرا کرد. از این جهت می‌توان طراحی نمای بیرونی را به بخش‌های زیر تقسیم‌بندی کرد:

  • نمای سنگی
  • نمای شیشه ای
  • نمای آجری
  • نمای رومی
  • نمای چوبی

در پایان باید گفت طراحی نمای بیرونی ساختمان در هر دسته‌ای که قرار داشته باشد، شخصیت آن بنا را به نمایش میگذارد و به همین دلیل برای حفظ و زیبایی هر چه بیشتر نمای شهری باید در طراحی و اجرای آن دقت داشت.

 

کارفرمایان عزیز می‌توانند با توجه به سلیقه و بودجه خود طراحی نما و داخلی پروژه ساختمانی خود را از صفر تا صد با خاطری آسوده به دفتر معماری دگرش بسپارند. تنها با یک تماس می‌توانید از مشاوره رایگان کارشناسان این مجموعه بهره‌مند شوید

برای دریافت مشاوره با شماره های ۰۹۱۱۱۱۵۸۴۳۴ و یا ۰۹۹۱۹۰۳۸۱۳۱ تماس بگیرید

برای اطلاعات بیشتر کلیک کنید.

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید