عایق بندی رطوبتی را میتوان یکی از مراحل مهم در ساخت یک بنا دانست. از جمله نگرانیهایی که برای تمام ساختههای دست بشر میتوان متصور شد، احتمال خرابی آنهاست. در مورد سازههای ساختمانی مهمترین عامل خرابی نفوذ نم و رطوبت به داخل مصالح است. این عامل مهم اگر مورد توجه قرار نگیرد میتواند صدمات جبران ناپذیری در ساختمانها ایجاد کند و صاحبان آن را متحمل خسارات مالی و حتی جانی نماید.
در این مقاله سعی داریم علاوه بر آشنایی با مقوله عایقبندی رطوبتی، مختصری درباره کاربردیترین انواع آن صحبت کنیم.
در این مقاله موارد زیر را میخوانید :
عایق بندی رطوبتی چیست؟
همانطور که از نام آن پیداست، عایق بندی رطوبتی نوعی محافظ در مقابل نفوذ انواع نم و رطوبت به داخل سازه است. این رطوبت میتواند ناشی از بارندگیهای برف و باران و از طریق سقف یا نمای بیرونی ساختمان باشد، و یا نشت لولههای آب و فاضلاب آنها را ایجاد کرده باشد.
یکی دیگر از عوامل ایجاد نم در ساختمان وجود بخارات ناشی از حمام، سرویس بهداشتی و آشپزخانه است. عامل ایجاد کننده نم هر چه باشد راههای مختلفی برای جلوگیری از ایجاد آن وجود دارد که رعایت آنها موجب طولانیتر شدن عمر بنا میشود. این عامل میتواند از هزینههای مربوط به مرمت و بازسازی ساختمان به میزان قابل توجهی کم کند و در دراز مدت مقرون بهصرفه است.
انواع عایق بندی رطوبتی
ایران را میتوان یک کشور چهار فصل دانست. به همین دلیل وجود بارندگی در تمام مناطق آن، نیاز به عایقبندی رطوبتی را توجیه میکند. وجود بارانهای شدید موسمی، به شدت در فرسایش بناها موثر است. به همین دلیل و با وجود افزایش قیمت قیر، متخصصان بر آن شدند تا روشهای جایگزین مقرون به صرفهتر و البته مطمئنتری پیدا کنند. در اینجا به برخی از روشهای موجود برای عایقبندی رطوبتی اشاره خواهیم کرد.
عایق بندی رطوبتی با کاه گل
در قدیم از روشهای سنتی برای رسیدن به این هدف استفاده میشد. عایقبندی رطوبتی از طریق کاهگل کردن دیوارها و سقف یکی از مرسومترین روشها در گذشته است که هر سال برای تمام بناها انجام میشد. این روش بسیار کاربردی، یکی از عوامل موثر در سنگین شدن سقفها و آسیبپذیر شدن آنها در مقابل حوادث طبیعی مانند زلزله بود.
این روش در سقفهای افقی مورد استفاده قرار میگرفت. اضافه کردن کمی نمک، پوشش را از رشد گیاهان محافظت میکرد. همچنین کاه میتوانست علاوه بر حفظ استحکام پوشش، از ترکخوردن گل در هنگام خشک شدن جلوگیری کند.
عایق بندی رطوبتی با قیر و گونی
قیر و گونی که به طور خلاصه آن را قیرگونی مینامند هم یکی دیگر از روشهای عایق بندی رطوبتی به حساب میآید که در ایران متداول است. علت این امر را میتوان وجود منابع نفتی و دسترسی راحتتر به تولیدات نفتی مانند قیر دانست. قیر را میتوان به دو نوع مختلف تقسیم کرد:
- قیر معدنی: که به صورت طبیعی وجود دارد. این نوع قیر حاصل تابش آفتاب به روغنهایی است که از منابع زیرزمینی تبخیر شدهاند و در مجاورت هوا قرار گرفتهاند.
- قیر پالوده: که حاصل پالایش نفت خام است. این محصول در دمای ۳۵۰ درجه از نفت استخراج میشود و پس از تصفیه روانه بازار میگردد.
امروزه نیز در برخی مناطق از آن برای مبارزه با نم و رطوبت حاصل از براندگیها استفاده میشود. علت استفاده فراوان از قیر در صنعت ساخت و ساز را میتوان عوامل زیر دانست:
- در مقابل آب و رطوبت غیرقابل نفوذ است.
- قدرت چسبندگی بالایی دارد و در مقابل پارگی مقاوم است.
- در برابر تغییرات آب و هوایی مانند سرما و گرما مقاوم است.
- مقاومت بالایی در مقابل اسید، نمک و باز دارد.
- از نظر اقتصادی در ایران مقرون بهصرفهتر است.
عایق بندی رطوبتی با قطران
نام این عایق از روش تهیه آن گرفته شده است. این عایق از قطرههای حاصل از تقطیر گاز برخاسته از زغال سنگ است. به این صورت که زغال سنگ را گرما میدهند و گاز متصاعد شده از آن را سرد میکنند. از مشکلات عمده این نوع عایق میتوان به حل شدن آن در آب اشاره کرد که در هنگام بارندگی موجب آلودگی محیط زیست میشود.
عایق بندی رطوبتی با عایق های پیش ساخته
در سالهای اخیر استفاده از این روش رواج زیادی در ایران گرفته است. یکی از مهمترین خواص این نوع عایق میتوان به سبکی و قابلیت انعطاف بالای آنها اشاره کرد. همچنین به دلیل قابلیت جذب آب بسیار پایین در این نوع عایق، احتمال پوسیدگی و شکستگی به صفر میرسد. عایقهای رطوبتی پیش ساخته در ایران به دو دسته تقسیم میشود:
- عایق پی: که در پی ساختمان استفاده میشود.
- عایق بام: که مخصوص پشت بام و سطوح خارجی است و حتی در سرویسهای بهداشتی و استخرها هم از آن استفاده میشود. گاهی این نوع عایق را با روکشی از جنس آلومینیوم تولید میکنند که از جذب نور و گرما جلوگیری میکند.
عایق بندی رطوبتی با پشم شیشه
یکی از بهترین عایقها در صنعت ساختمانسازی به شمار میرود که به علت انعطاف بالا و وزن پایینی که دارد بسیار مورد توجه است. از این نوع عایق بیشتر به عنوان عایق حرارت استفاده میشود.
عایقبندی رطوبتی با تیشو
هنگامی که الیاف شیشه به طور یکنواخت و در فاصلههای مشخص در کنار هم قرار داده میشوند، عایقی به نام تیشو تولید میشود. این عایق علاوه بر استفاده در بناها، در صنعت لولهکشی گاز و آب هم کاربرد دارد. تیشو هم یک عایق رطوبتی به شمار میرود و هم در مقابل آتش سوزی مقاوم است و فرسایش کمی دارد. هنگام استفاده از این نوع عایق باید به چند نکته دقت کنید:
- رنگ این الیاف و شکل ظاهری آن باید یکنواخت و بدون چروک باشد.
- لبههای عایق باید کاملا صاف و بدون چینخوردگی باشد.
- سطح آن نباید چسبنده باشد.
- باید کاملا خشک و بدون رطوبت باشد.
- تکههای شیشه بر روی سطح عایق مشاهده نشود.
عایق بندی رطوبتی با پرایمر
این نوع عایق از ترکیب چند ماده صنعتی مانند قیر و رزین تولید میشوند که با افزودن یک سری حلال به صورت مایع درآمده به راحتی بر روی سطوح مختلف قرار میگیرند. پرایمر علاوه بر اینکه عایق رطوبت است میتواند از زنگ زدگی سطوح هم جلوگیری کند. به همین دلیل در لولهها و اسکلتبندیهای فلزی سازهها هم استفاده میشود.
عایق بندی رطوبت با پلیمر
این نوع عایقها تنوع زیادی دارند و از آنها میتوان علاوه بر رطوبت، برای عایق بندی حرارت هم استفاده کرد. از معروفترین آنها میتوان اکریلیک، اپوکسی و سیلیکون را نام برد. این نوع عایقها نه تنها بر روی سطوح مختلف و به شکل ورقهای قابل استفاده هستند، بلکه میتوان از آنها در اتصالات هم استفاده کرد.
عایق بندی رطوبتی با سیمان
این عایقهای پودری را میتوان پس از مخلوط کردن با آب، به صورت مایع بر روی انوع سطوح استفاده کرد. عایقهای بر پایه سیمان در مقابل تغییرات آب و هوا و دما بسیار مقاوم هستند و خاصیت الاستیکی بالایی دارند. همچنین میتوان از آنها برای عایق بندی مخازن هم استفاده کرد. خاصیت ضد سمی بودن این نوع عایق آنها را برای استفاده در مخازن آب، بهترین انتخاب نموده است.
دفتر معماری دگرش با کادری مجرب و کارآزموده در حوزه طراحی و اجرای ساختمان و عایق بندی رطوبتی پروژههای ساختمانی را با بهترین متریال و کیفیت، طبق اصول و قواعد استاندارد بین المللی به کارفرمایان ارائه میدهد. تنها با یک تماس تلفنی میتوانید از مشاوره رایگان کارشناسان مجموعه دگرش بهرمند شوید.