مراحل ساخت و اجرای اسکلت بتنی ساختمان‌ها و سازه‌ها

اسکلت بتنی

اسکلت بتنی از قرن نوزدهم توسط بشر شناخته شده بود. امروزه استفاده از فناوری‌های جدید و گوناگون برپایه بتن، بسیار افزایش یافته است. اما همچنان ساخت بتن به روش مرسوم، نقش مهمی در ساخت‌و‌ساز در سراسر جهان دارد. روش مرسوم ساخت بتن شامل مراحل تخمین مصالح، آماده‌سازی محل، قالب‌بندی، قرار‌دادن آرماتور، میکس بتن، بتن‌ریزی، پرداخت و عمل‌آوری بتن می باشد.

در این مقاله موارد زیر را میخوانید :

تخمین مواد لازم

برای رسیدن به بتن با کیفیت عالی، باید نسبت مواد تشکیل‌دهنده بتن به‌درستی و دقیقا اندازه‌گیری شود. اندازه‌گیری دقیق اجزای بتن را می‌توان با فرآیند بچینگ انجام داد. منظور از تخمین مواد، فرآیندی است که در آن مقدار یا نسبت موادی مانند سیمان، سنگدانه‌ها، آب و غیره بر‌اساس وزن یا حجم برای تهیه مخلوط بتن، اندازه‌گیری می‌شود.

آماده‌سازی محل

آماده‌سازی خاک، مهم‌ترین جنبه در بتن‌ریزی است. خاکی که بتن روی آن ریخته می‌شود، باید دارای زهکشی مناسب و متراکم باشد. آماده‌سازی مناسب سطح زیرین بتن، به کم‌کردن احتمال ایجاد ترک در سازه بتنی نهایی کمک می‌کند.

خاک‌برداری

اولین گام در آماده‌سازی خاک برای ایجاد سازه‌های بتنی خاک‌برداری است که بسته به نوع سازه انجام می شود. اگر خاک معمولا مرطوب یا دارای تراکم زیادی باشد، پنج ‌سانتی‌متر به عمق حفاری اضافه می شود.

تسطیح زمین

زمین را با سمت صاف چنگک بیل‌مکانیکی یا سایر ابزارهای تسطیح زمین صاف کنید و گودی‌ها را با خاک پر کنید تا سطحی صاف داشته باشید.

اسکلت بتنی

فشرده‌سازی

زمین را با خاک‌کوب (کمکپتور) دستی یا مکانیکی بکوبید تا خاک به مقدار مدنظر، فشرده شود. فشردگی باید تا‌حدی باشد که راه‌ رفتن روی آن، به‌ سختی ردپایی از خود به‌ جا بگذارد.

قالب‌بندی ساختمان

منظور از قالب‌بندی در ساخت‌و‌ساز، استفاده از قالب‌ها برای حمایت از سازه‌ در زمان ساخت است. با ریختن بتن درون قالب‌ها، از آن‌ها برای ایجاد سازه‌های بتنی استفاده می‌شود. قالب‌ها انواع مختلفی دارند که از فولاد، چوب یا آلومینیوم ساخته شده‌اند یا به‌شکل فرم‌های پیش‌ساخته در دسترس هستند. قالب‌بندی ساختمان کاری زمان‌بر است و بین ۲۰ تا ۲۵درصد از هزینه سازه یا حتی بیشتر را به خود اختصاص می‌دهد. عملیات برداشتن قالب را قالب‌برداری یا استریپینگ می‌نامند. همچنین به قالب‌هایی که قابل استفاده مجدد هستند، قالب‌های پنلی و به قالب‌های یک‌بار‌مصرف، قالب‌های ثابت گفته می‌شود.

الزامات یک قالب خوب:

برای مقاومت در برابر انواع بارهای مرده و زنده، به اندازه کافی قوی باشد. همچنین از نظر ساخت محکم باشد و در جهت افقی و عمودی تکیه‌گاه‌های مناسبی داشته باشد و به‌خوبی مهار شود تا شکل خود را حفظ کند. اتصالات قالب باید در برابر نشتی دوغاب سیمان محکم باشند. ساختار قالب باید امکان حذف قطعات مختلف را به ترتیب دلخواه و بدون واردآوردن آسیب به بتن فراهم کند. مواد قالب باید ارزان و در‌دسترس باشند و برای استفاده مجدد مناسب باشند. قالب باید دقیقا روی خط مد نظر تنظیم شود و سطوح تراز قالب باید دارای سطحی صاف باشند.

قرار‌دادن آرماتور

آرماتورها، باید قبل از بتن‌ریزی به‌ طور دقیق در جای خود قرار گرفته و تکیه‌گاه مناسبی داشته باشند و در برابر جابجایی ایمن شوند. آرماتورها باید همان‌طور که در نقشه‌های آرماتوربندی، که در آن تعداد میله‌ها، طول میله‌ها، خم‌ها و ‌مکان‌ها تعیین شده است، قرار داده شوند. استفاده از پوشش محافظ بتنی روی میلگرد نیز برای اطمینان از اینکه فولاد به‌خوبی به بتن می‌چسبد و استحکام آن را افزایش می‌دهد، ضروری است.

میکس بتن

مخلوط‌ شدن صحیح مواد تشکیل‌دهنده بتن، بسیار ضروری است. زیرا بر کیفیت بتن‌، هم در حالت تازه و هم در حالت سخت‌شده تأثیر می‌گذارد. اگر بتن شرایط زیر را داشته باشد، به‌خوبی مخلوط شده است.

  • مخلوط بتن باید رنگ یکنواختی داشته باشد.
  • بتن باید به قوام مناسبی که برای آن درنظر گرفته شده است را دارا باشد.
  • مخلوط‌شدن کامل تمام مواد تشکیل‌دهنده بتن.
  • خمیر سیمان باید کاملا سطح سنگدانه‌ها را بپوشاند.

بتن‌ریزی

اسکلت بتنی

بتن مخلوط‌شده، در زمان تعیین‌شده به محل بتن‌ریزی منتقل می شود. بتن‌ریزی می‌تواند به روش‌های مختلفی مانند پمپاژ و حمل دستی انجام شود. برای اطمینان از داشتن تراکم مناسب محصول نهایی، بتن ریخته‌شده با استفاده از ویبراتور متراکم می شود. رعایت احتیاطات لازم برای جلوگیری از ایجاد حفره‌های هوا و اطمینان از یکنواختی سطح، ضروری است.

پرداخت بتن

ابتدایی‌ترین نوع پرداخت بتن، ایجاد سطح صاف با استفاده از شمشه و ماله است. بلافاصله پس از اینکه بتن در قالب‌ها قرار گرفت، برای تسطیح سطح بتن از شمشه استفاده می شود. شمشه‌ها اغلب از قطعات بلند فلزی یا چوبی تشکیل شده‌اند که برای حذف بتن اضافی و پرکردن شکاف‌ها، روی سطح بتن کشیده می‌شوند.

عمل‌آوری بتن

آخرین و یکی از مهم‌ترین فعالیت‌هایی است که در فرآیند ساخت بتن باید انجام شود، عمل‌آوری بتن است. فرآیند مرطوب نگه‌داشتن بتن است تا بتواند مقاومت کامل خود را به‌دست آورد. این مرحله آخر، نقش بسیار مهمی در عملکرد بتن داشته و نیاز به توجه کامل و دقت فراوان دارد.

 منبع: theconstructor

 

دفتر معماری دگرش با کادری مجرب و متخصص، اجرای صفر تا صد پروژه‌های ساختمانی شما را به عهده گرفته و بهترین نتیجه را ارائه می‌دهد. تنها با یک تماس می‌توانید از مشاوره رایگان این مجموعه بهره‌مند شوید.

برای دریافت مشاوره با شماره های ۰۹۱۱۱۱۵۸۴۳۴ و یا ۰۹۹۱۹۰۳۸۱۳۱ تماس بگیرید

برای اطلاعات بیشتر کلیک کنید.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید