بهبود کارکرد فیزیکی و روانی فضاهای داخلی جهت تسهیل انجام فعالیتهای روزمره زندگی را طراحی داخلی گویند. بخش اعظم عمر ما در فضاهای داخلی بناها سپری میشود. این فضاها محیطی را ایجاد میکنند که پاسخگوی نیازهای اساسی ما نظیر نیاز به سرپناه بوده و بسیاری از فعالیتهای ما در آن صورت میگیرد. همچنین آنچه به یک بنا روح میبخشد، فضای داخلی آن است. بنابراین میتوان گفت کیفیت فضای داخلی از یک طرف تأثیر مستقیمی بر نحوه انجام فعالیتهای ما در آن دارد و از طرف دیگر نگرش، احوال و شخصیت ما را تحت تأثیر قرار میدهد. بر این اساس، هدف طراحی داخلی، بهبود عملکرد فیزیکی و روانی فضا برای راحتی زندگی در آن است .
فضای معماری بدون طراحی داخلی یا اصلاً قابل استفاده نیست و یا در صورت قابل استفاده بودن، کارایی لازم و بهینه را نخواهد داشت. طراحی داخلی زندگی همه آحاد جامعه را تحت تأثیر قرار میدهد و تأثیرات آن در زندگی به وضوح قابل مشاهده است. از اینرو موضوع طراحی داخلی به هیچ وجه محدود به اقشار مرفه و خانههای اعیانی نیست.
از آنجا که طراحی داخلی در ارتباط مستقیم با ویژگیهای روحی روانی انسان قرار دارد، بایستی برای نیل به یک طرح مطلوب، ویژگیهای رفتارهای انسانی در فضاهای داخلی زیستی اعم از عمومی و خصوصی، به دقت مورد توجه قرار گیرد. از اینرو طراح به هنگام طراحی فضای داخلی با دو مقوله سروکار دارد: کاربرد آن فضا، و احساس و تأثیری که میخواهد آن فضا بر استفاده کننده داشته باشد. طراحی داخلی طیف گوناگونی از عناصر و مؤلفهها از قبیل فرم، نور، رنگ، بافت، کف، سقف، دیوار، عناصر کارکردی و تزیینی و مبلمان را در بر میگیرد. این عناصر ابزارهای کار طراح هستند که همگی باید بطور هماهنگ و متناسب در یک طرح مرتبط و خوشایند قرار گیرند.
در این مقاله موارد زیر را می خوانید:
نقش نور در طراحی فضای داخلی ویلا
منظور از بافت داخلی ساختمان چیست؟
عناصر مهم در بازسازی داخلی ویلا به سبک کلاسیک
بررسی تفاوت طراحی سبک مدرن و کلاسیک
نقش نور در طراحی فضای داخلی ویلا
نور عنصری است که با آن دیدن اشیا ممکن میشود. نور میتواند ریتم خلاقانهای به یک فضای داخلی ببخشد. بدون نور، نه فرم، نه رنگ و نه بافت را میتوان احساس کرد. نورپردازی در یک فضای داخلی پیامدهای مهمی در بردارد. چه بسا نورپردازی مناسب یک فضا، آن فضا را خوشامد و چشم نواز کند. نورپردازی در کنار ابعاد زیباشناختی، بعد عملکردی هم دارد. نور مناسب در طول شب در یک فضای داخلی میتواند حس محدود بودن یا ابهام و هراس را برطرف کند. به کمک نورپردازی میتوان یک فضای داخلی را به جزایر نورانی متنوعی تبدیل کرد. پس، از باب مثال، غذاخوری باید نور ملایم و گرمی داشته باشد یا بهترین نورها برای حمام، منابع نوری با ولتاژ کم هستند.
جهت گیری فضاها در طراحی داخلی ویلا
نور طبیعی، یک معیار کیفی مهم برای یک ویلا است. بازشوهای بزرگ و کوچک برای دعوت نور به داخل ، تفاوت قابل توجهی در ویلا به وجود میآورند، همچنین جهت تابش نور از جهات چهارگانه شمال، جنوب، شرق و غرب نیز بسیار حائز اهمیت است. خورشید از شرق طلوع میکند و هنگامیکه در ارتفاع پایین آسمان قرار دارد فضاهایی را روشن میکند که معمولاً صبحگاهان مورد استفاده قرار میگیرد. این جانمایی بسیار مطلوب برای آشپزخانهها، اتاق خوابهای بزرگ و حمامها است. سمت جنوب قسمت عمده نور خورشید را جذب میکند. لذا برای فضاهایی برای کودکان، اتاق ناهارخوری، تراس و پاسیوهای شیشهای و فضاهای دیگر که به طور مشخص از صبح تا بعد از ظهر بیشترین بهره را از نور و روشنایی کسب میکنند، مناسب میباشد. خورشید در غرب غروب میکند و میتواند فضاهایی مانند اتاقهای نشیمن عمومی و فضاهای استراحت را که به طور مشخص هنگام بعد از ظهر و عصر مورد استفاده قرار میگیرند ، روشن نماید.
نورپردازی فضای داخلی ویلا
میتوان به وســیله نور، فضایی را وسیعتر و یا کوچکتر نمایش داد. طراحی داخلی ویلا یا باغ ویلا در مورد ســطوح مجاور ســعی شــود از تفاوت زیاد شدت روشنایی ســطوح پرهیز شود زیرا این عامل باعث خســتگی چشــم شــده و قابلیت دیــد در این ناحیــه را مختل میکند. انتخاب منابع نوری باید به گونهای طراحی شــده باشــد که به راحتی بتوان نور اتاق را از یک اتاق نورانی، به یک اتاق آرام به وسیله تنظیم کننده نور (دیمر) زیاد یا کم کرد و مثلا به نوری ملایم تبدیل نمود.
انواع نورپردازی ویلا
- نور پردازی پس زمینه
- نور پردازی تاکیدی
- نور پردازی مخفی
- نور پردازی دکوراتیو
نور پردازی پس زمینه
نور پس زمینه که به نور محیطی یا نور عمومی نیز شناخته میشود ، در حقیقت نور پردازی عملی درون یک اتاق است که دیدن به کمک آن ممکن میشود.
نور پردازی تاکیدی
زمانی که به سطح سراسری نور پس زمینه متناسب با اتاق مورد نظر یعنی نور پردازی عمومی فضا، دست یافتید، این نور پردازی تاکیدی است که جذابیت و تمرکز آفریده و کنتراست را به اتاق میافزاید.
نور پردازی مخفی
به عنوان بخشی از نور پردازی پس زمینه یا نور پردازی تاکیدی به حساب میآید و برای پنهان داشتن منبع نور تکنیکهای متفاوتی وجود دارد.
نور پردازی دکوراتیو
نورهای دکوراتیو گزینههایی صرفاً شخصی و زیبایی هستند که میتوانند بخشی از نور عمومی یا نورپردازی مولد، حس و حال را در یک اتاق شکل دهند.
منظور از بافت داخلی ساختمان چیست؟
طراحی داخلی ویلا بافـت مشخصی از یک شیء اسـت که با لمس کـردن یا دیدن به چشـم میآید. بافت میتواند نرم یا خشن، کشیده یا برجسته، زبر یا مخملی و یا ابریشمی باشد. در طراحی داخلی پوستهها و سطوح فضایی معمولاً بسته به عملکرد هر فضا تغییر میکند. چه بسا طراحی داخلی یک خانه نیازمند سطوحی نرم و منعطف باشد ، اما فضای داخلی یک سینما چنین سطوحی را برنتابد.
تاثیر رنگ در طراحی داخلی ویلا
در تعریف رنگ، آن را خاصیت بصری فرم دانستهاند. در حقیقت عنصر فرم از طریق رنگ معنا مییابد. رنگ در طراحی داخلی احساس آدمی را تحت تأثیر قرار داده و روی فرم تأکید میکند، ضمن آنکه رنگ، حس مقیاس را هم موجب میشود. کاربرد رنگ هم، از یک فضای داخل به فضای دیگر فرق میکند و در کاربرد رنگ ، توجه به خصلتهای روانی آدمیان ضرورت تام دارد.
انواع سبک طراحی داخلی ویلا
یافتن یک الگوی عمومی برای آثار امروزی کار دشواری است. با این حال میتوان طراحی داخلی امروزی را در دو گروه عمده مشاهده کرد: کلاسیک و مدرن.
معماری کلاسیک به طور عمده یک سلیقه مردم پسند است و بیشتر مربوط به اصول دکوراسیون قصرهای لوییها است و در انواع اصیل و دقیق هنوز کاری قابل ستایش است. اما آنچه دیده میشود رویکردی گران قیمت و گاه ارزان قیمت است که از طریق اضافه کردن عناصر تزیینی به عناصر ساختاری تبدیل میشود و تلاش فراوانی برای پنهان کردن معایب اجرا و جزییات صورت میگیرد.
طراحی داخلی مدرن از اواخر قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم در بین مردم رواج پیدا کرد و در اواخر دهه ۶۰ قرن نوزدهم به اوج خود رسید. از مهمترین ویژگیهای سبک مدرن در طراحی داخلی ساختمان، استفاده از خطوط ساده و بیآلایش به همراه مبلمان و دکوراسیونی از مواد طبیعی، رنگ خنثی یا خاکی و حذف جزئیات غیر ضروری میباشد.
سبک مدرن باب سلیقه کسانی هست که فضاهای ساده و بدون سر و صدا با خطوط صاف و فاقد تزئینات ناموزون دوست دارند و ویژگی اصلی سبک مدرن استفاده از رنگهای تک رنگ است.
بیشتر بخوانید : با طراحی به سبک معماری کلاسیک آشنا شوید
عناصر مهم در بازسازی داخلی ویلا به سبک کلاسیک
طراحی داخلی کلاسیک را نیز میتوان بیانتها نامید و برخی ممکن است آن را سنتی بنامند. ظاهر ساختاری و متعادل، غنی از لوازم جانبی، بافت و اتمام است. اما منصرف نشوید! این ظاهر مدرن است که آن را برای یک خانه راحت و جذاب مناسب میکند. فضای داخلی کلاسیک از قوانین سادهای پیروی میکند که میتوانید متناسب با نوع مدرن خود سازگار باشید. کار خود را با جابجایی ساده مبلمان شروع کنید. ممکن است عجیب به نظر برسد از اینکه این ظاهر برای خانه شما چقدر ساده و در عین حال موثر است.
ایده کلی در این نوع طرحها عبارت است از روی هم گذاشتن تزیینات و همیشه چیزی به چیز دیگر اضافه میشود. شاید اقبال عامه مردم به این طرحها به علت درک سریع آنها از روی فرمهای شناخته شدهای باشد که در ذهن به آنها عادت دارند. در چنین طرحهایی نمادها تنها بار بصری دارند و به راحتی قابل درک و ارزیابیاند. از طرف دیگر میدانیم که این گونه طرحها زمانی نشانه ثروتمندی و تعلق به لایههای روشنفکری و بالاتر جامعه بوده است. در اینجا چهار عنصر اصلی در بازسازی ویلای کلاسیک آورده شده است که به خانه شما گرایش سنتی میدهد.
نقطه کانونی خود را در بازسازی ویلای کلاسیک پیدا کنید
نکته کلیدی در فضای داخلی کلاسیک، تقارن و نظم است، با قرار دادن مبلمان و یک ظاهر طراحی شده معمولاً در اطراف یک کانون اصلی مانند شومینه کار میکند. با نگاهی به استخوانهای برهنه خانه خود شروع کنید. ترفند، داشتن یک نقطه کانونی است؛ شاید بتوانید از آن پنجره بزرگ خلیج یا مجموعهای از دربهای فرانسوی استفاده کنید. اگر یکی ندارید، میتوانید به راحتی خط میانی اتاق را پیدا کنید و از آن به عنوان نقطه شروع خود استفاده کنید.
برای اینکه چگونگی چیدمان مبلمان خود را انجام دهید، به تقارن بیندیشید. سعی کنید تصاویر آینهای ایجاد کنید، مانند کاناپههایی که رو به روی هم قرار دارند و یک میز قهوه بین آنها قرار دارد، یا شاید آن را با یک مبل بلند و دو صندلی تک روبرو ادغام کنید، زیرا این امر همچنان تقارن ایجاد میکند. دور اتاق خود را بررسی کنید، ابتدا به مبلمان بزرگ بپردازید. محل قرارگیری کلید اصلی این ظاهر است و هنگامی که این روش ساده چیدمان مبلمان را درک کردید، میتوانید به راحتی ظاهر کلاسیک تشخیص داده و ظاهر خانه خود را متناسب اصول بازسازی ویلای کلاسیک کنید.
چیدمان مبلمان برای بازسازی ویلای کلاسیک
سبک کلاسیک شامل مبلمان خوش ساخت با جزئیاتی مانند منبت و پاهای تراش خورده و همچنین قطعاتی با جزئیات تزئین شده با تأثیر از گل و گیاه است. پارچههایی که دارای بافت و نقشهای ظریف هستند که با رنگها مخلوط میشوند، از گزینههای محبوب هستند. شما میتوانید با ادغام قطعات سادهتر و وسایل سنتیتر، برای ایجاد همجوشی، که با رعایت اصول جایگذاری کار میکند، به یک ظاهر کلاسیک دست پیدا کنید.
انتخاب رنگ در طراحی داخلی ویلای کلاسیک
از آنجا که ظاهر کلاسیک یک عنصر سنتی دارد، یک پالت رنگ از طبیعت مورد علاقه است. به جای رنگ پر رنگ، به رنگهای زرد ، آبی ، سبز و قهوهای به رنگ نرم نگاه کنید. با رعایت قوانین محل کار میتوانید در زمردی، زرشکی و الگوهای قوی کار کنید. رنگ سفید یک انتخاب سنتیتر است، اما استفاده از رنگ سفید شفاف برای تزئینات و جزئیات میتواند به سبک کلاسیک تازه و بروز شود. به عنوان مثال، دو صندلی به رنگ یکسان انتخاب کرده و کوسنهایی با همان پارچه یا رنگ پیدا کنید، سپس آنها را روی مبل سبک و خنثی مقابل هم قرار دهید. ساختار و لایهها نیز مهم هستند. ساختار یا محل قرارگیری اشیا، برای ایجاد ظاهر مناسب هستند و تکرار پالت رنگ در فضای اتاق هماهنگی ایجاد میکند.
بررسی تفاوت طراحی سبک مدرن و کلاسیک
ترکیبات تقارن، شکلها و خطوط هندسی منظم، دکوراسیون ظریف، مواد طبیعی گران قیمت از ویژگیهای منحصر به فرد سبک کلاسیک است. لاکونیسم و عظمت و تجمل، صفا و استحکام از عناصر جدایی ناپذیر جنبش است. علاوه بر این، ستونها، طاقچهها، طاقها، ستونهای جلویی، قرنیزهای گچبری و طلا به طور فعال برای دکوراسیون داخلی استفاده میشود. علاوه بر این ، جزئیات تراشیده شده از چوب طبیعی، سنگ و فلز نه تنها داخلی، بلکه دکوراسیون را نیز تزئین میکند. به طور همزمان از کاغذ دیواریها، پانلهای چوبی، پارچههای ابریشمی، ملیله و انواع پارچه استفاده میشود. علاوه بر این ، نقاشیهای هنری و پارکتهای ساخته شده از چوب با ارزش نیز مناسب هستند. پردههای کلاسیک از پارچههای ضخیم تشکیل شده است. بنابراین، مخمل، ابریشم، ساتن و پنبه ویژگی ضروری است.
تفاوت در متریال و هزینه
در طراحی ویلا هایی که مدرن شناخته میشوند از متریال متفاوتی به نسبت نوع کلاسیک استفاده میشود، در سبکهای مدرن سه متریال چوب، سنگ و شیشه بسیار محبوبند، اگر ویلاهایی را مشاهده کردید که با تمرکز بر چنین مصالحی احداث شده بودند میتوانید نتیجه بگیرید که با سبکی مدرن روبرو هستید. این سه متریال علاوه بر این که از نظر کیفیتی مرغوبند و ویلایی مقاوم را رقم میزنند، به حیث رنگ هم با هم متناسب و هماهنگاند. میتوان از متریالهای زیادی استفاده کرد که بهترین متریال برای طراحی نمای مدرن شامل این موارد است : ترموود، اچ پی ال، کامپوزیت و دکوراتیو که به علت تنوع زیاد متریال می توانیم با ترکیب آنها نمای زیبایی را ایجاد کنیم.
درطراحی نمای کلاسیک میتوان از متریالهایی مانند سنگ تراورتن استفاده کرد. تاج و سرستونهای شکیل یکی از ویژگیهای بارز این سبک دکوراسیون است که باعث میشود نمای کلاسیک شکیلتر از نمای مدرن دیده شود. به علت ریزه کاریهای زیاد، طراحی نمای کلاسیک هزینهی بالاتری نیز دارد ولی در نهایت ساختمانی با ابهت و شیک را میتوانیم داشته باشیم.
در سبک کلاسیک تمرکز بر سنگهای لوکس و گران قیمت است و انواع سنگ را چنان ماهرانه برش میزنند و برجستگیهای زیبا میآفرینند که کمتر کسی است با دیدن آن لذت نبرد و ساعتها بدان چشم ندوزد، سنگ را میتوان پای ثابت بیشتر ویلاهای ساخته شده به سبک کلاسیک دانست.
تفاوت طراحی در نما
تفاوت اساسی نمای مدرن با نماهای کلاسیک حذف تزئینات و سادهتر شدن عناصر و جزییات و کاربرد ساده و صریح فرمها در نما است. مصالح بکار رفته نیز بر خلاف نمای کلاسیک معمولاً بیش از یک مصالح است. از آسیب شناسی این گونه نما در شهر میتوان به موردی اشاره کرد که از اهمیت زیادی برخوردار است، اینکه آنچه گاهی در نماهای طراحی شده در ایران مشاهده میشود تعدد مصالح بکار رفته در اینگونه نماها، شکستگی بیش از حد فرمها، استفاده از فرمهای نامتعارف و بهم ریختگی نماست که با هدف جذابتر کردن نما انجام میشود ولی اغلب نتیجهای نامطلوب دارد. شهرداری اکنون ضوابطی تدوین کرده که از تعدد مصالح، استفاده از فرمهای نامتعارف و بهم ریختگی بیش از حد نما جلوگیری کند.
ویژگی طراحی سبک کلاسیک
ستونها
یکی از خصوصیات بارز سبک ویلا کلاسیک ساخت ستونهای بلند در نمای خانه است تا جایی که خیلی از افراد با این نشانه سبک کلاسیک را تشخیص میدهند.
سقف
ستونهای بلند، سقف بلند نیز میخواهد. هرچه سقف بلندتر و بالاتر باشد، عظمت و شکوه آن محیط نیز بیشتر است.
پنجره
در این سبک به دلیل بلند بودن سقف، پنجرهها را از کف تا نزدیک سقف بلند و کشیده بکار میبرند و این ایده سبب باشکوه و دلباز شدن محیط میشود
در یک جمع بندی می توان معماری کلاسیک و مدرن را در موارد زیر مقایسه کرد.
ویژگیهای طراحی سبک مدرن
- مناسب برای چیدمان خانههای کوچک
- سادگی در تمام عناصر موجود در محیط
- پرهیز از تزیینات و جزییات اضافه در فضا
- انتخاب رنگهای طبیعی که میتوان سایههایی با رنگهای غلیظ نیز به ترکیب آن اضافه کرد.
- استفاده از اشکال انتزاعی در طرحها و وسایل
- مدل مبلها بیشتر چرم یا تمام پارچه بدون نقش و جزئیات است.
ویژگیهای سبک کلاسیک
- مناسب برای چیدمان خانههای بزرگ و تجملگرا
- شلوغ بودن محیط به دلیل استفاده از وسایل بزرگ و پر زرق و برق در محل
- استفاده از وسایل ناب و لوکس در طراحی فضا
- مدل مبلها بیشتر چوبی با طرح پارچههای گلدار و شلوغ است.
جمعبندی تفاوت طراحی نمای مدرن و نمای کلاسیک
هیچ دکوراسیونی بدون عیب و ایراد نیست. شما باید طبق سلیقه خود و متناسب با سبکی که با منزل شما همخوانی دارد طراحی دکوراسیون داخلی منزل خود را بچینید. اگر هنوز مطمئن نیستید کدام سبک برای خانه شما مناسبتر است پیشنهاد میکنیم به سراغ سبک ترکیبی کلاسیک و مدرن بروید که این روزها طرفداران زیادی دارد. همچنین میتوانید از کارشناسان گروه معماری دگرش، مشاوره دریافت نمایید.
گروه معماری دگرش با بکارگیری افراد متخصص و باتجربه،طراحی معماری کلاسیک و مدرن را مطابق با متراژ و مساحت و سلیقه شما ارائه میدهد. کارفرمایان عزیز تنها با یک تماس تلفنی میتوانند از مشاوره رایگان کارشناسان این مجموعه بهرمند شوند.