نحوه طراحی و ساخت یک سازه چوبی با اتصالات پنهان

سازه چوبی

امروزه، استفاده از فناوری مدرن در سازه‌های دیجیتال، نظیر دستگاه‌های سی ان سی (CNC)، روش‌های طراحی و ساخت سازه چوبی را به‌ کلی تغییر داده‌ است.

دقت بالای این‌گونه روش‌ها، طراحی مجموعه‌های کامل و بی‌عیب و نقصی را بدون استفاده از پیچ‌ها و اتصالات آشکار یا فلزکاری‌های قابل‌ مشاهده امکان‌پذیر نموده و در عین‌ حال سازه‌هایی بادوام را که ساختشان، چندان هم سخت نیست در اختیارمان قرار می‌دهند.

 

در این مقاله موارد زیر را میخوانید :

۱. چوب‌هایی را انتخاب کنید که به‌ راحتی مکانیزه شوند و بتوان برش‌هایشان را کاملا مشخص نمود

برای مکانیزه کردن یک سازه چوبی، باید از چوب مناسبی استفاده کنید و قطعات مختلف آن را با دقت مشخص نمایید. توجه به این نکته از بروز مشکل در مراحل بعدی پروژه جلوگیری می‌نماید. در کمال تعجب، بسیاری از معماران، به‌ واسطه استفاده از محاسباتی که در آن‌ها، دوام و استحکام مورد نیاز برای چوب مدنظر قرار نگرفته و از چوبی استفاده‌ شده که قابل مکانیزه شدن نیست، سازه‌های خود را در قطعاتی طراحی می‌کنند که به‌ هیچ‌وجه مناسب نبوده و لذا باعث تغییر کل سازه می‌شوند. بنابراین اگر در ساخت چنین سازه‌هایی تجربه کافی ندارید، عاقلانه‌ترین کار این است که با کارشناسانی مشورت کنید که می‌توانند شما را در طی این فرآیند راهنمایی کنند.

سازه چوبی

۲٫ به بررسی انواع مختلف چوب‌ها بپردازید تا بتوانید به خواص آن‌ها و چگونگی تغییرشان در طول زمان پی ببرید

برای مثال، خواص کاج مونتری را با کاج اورگان مقایسه کنید و به فرم‌های لایه‌لایه یا چوب سخت آن‌ها نگاهی بیندازید.کاج اورگان در برابر رطوبت، موریانه‌ها و کپک‌ها بسیار مقاوم است و لذا همین ویژگی‌ها آن را به گزینه مناسبی برای قسمت‌های بیرونی سازه تبدیل می‌کنند. با این‌حال، کاج اورگان به‌ عنوان یک چوب بادوام، مدام تغییر شکل پیدا می‌کند و همین امر منجر به بروز آسیب و تغییرات کلی و ساختاری در سازه می‌شود که اصلاحش دشوار یا حتی گاهی غیرممکن می‌گردد. از طرف دیگر کاج مونتری پایدارتر است و انتخاب بهتری برای این نوع سازه‌هاست.

اگر می‌توانید به‌ اندازه کافی هزینه کنید، توصیه ما به شما این است که از چوب‌های چندلایه استفاده نمایید، چرا که پس از نصب دقیقا همان شکل اولیه خود را حفظ می‌کنند، چه اورگان باشند چه مونتری. با این‌حال، برخی پوشش‌های طبیعی نیز می‌توانند دوام بیشتری به چوب‌ها ببخشند و حتی برخی از آن‌ها تا ۱۵ سال دوام می‌آورند.

۳. محل پروژه و میزان مقاومت آن در برابر رطوبت را در نظر بگیرید

اگر چوب خشک‌ شده در فضای سربسته را انتخاب کنید، درجه رطوبت سازه‌ای که در آن از این نوع چوب استفاده نموده‌اید بدون توجه به محل قرارگیری سازه باید ثابت باقی بماند. با این‌حال، اگر ساختمان مذبور در ساحل یا در یک محیط مرطوب ساخته‌ شده باشد، ممکن است شاهد کاهش چند میلی‌متری ابعاد چوبتان باشید که به‌ واسطه ورآمدگی ناشی از تماس با آب رخ‌ داده است.

۴. هر چه قطعات چوبتان بزرگ‌تر باشند مقاومت آن‌ها در برابر آتش بیشتر است

بهتر است در سازه‌هایتان از چوب‌های چند لایه استفاده نمایید چرا که در برابر آتش مقاوم‌تر هستند و حتی مقاومت برخی از آن‌ها بیشتر از فولاد است، زیرا در صورت بروز آتش‌سوزی، فقط لایه‌های بیرونی آن‌ها می‌سوزند.

سازه چوبی ۱

۵. کاربرد و زیبایی اتصالات پنهان

در کنار فلزکاری سنتی، می‌توان از یک سری اتصالات مخفی نیز استفاده نمود که در آن‌ها قطعات و بخش‌های مختلف فلزی و یا چوب‌ها و متریال‌های بتنی با پیچ و مهره به هم متصل می‌گردند.

برش انجام‌ شده توسط CNC دقت بالایی دارد و هزینه‌های کلی پروژه نیز به‌ واسطه استفاده از آن تقلیل می‌یابند. به‌ طور کلی، می‌توان به‌ راحتی کل سازه را توسط نرم‌افزار Cadwork که با Revit سازگار است و سایر ماشین‌های CNC مدل‌سازی کرد.

برخی از ترکیبات پرکاربرد عبارت‌اند از:

اتصال دم چلچله

این نوع اتصال با استفاده از برش ذوزنقه‌ای شکلی ساخته می‌شود که یکی از گوشه‌های آن همیشه عریض‌تر از بقیه است.

اتصال کام و زبانه

این نوع اتصال با برش دقیق یکی از قطعات به دست می‌آید و به قطعه دیگر اجازه می‌دهد تا کاملا به این قطعه متصل شود.

رابط فلزی پنهان

این نوع رابط‌ها چوب را به متریال‌های دیگری مانند بتن متصل می‌کنند.

۶. رعایت مقررات مشخص در هنگام طراحی می‌تواند هزینه‌های پروژه را کاهش دهد

همواره باید قوانین را در هنگام طراحی مدنظر قرار دهید. اگر قوانین به نظرتان ناقص یا نامشخص هستند، می‌توانید به قوانین پیشرفته‌تری که توسط کشورهای دیگر تعیین‌شده نگاهی بیندازید تا از کارایی سازه اطمینان حاصل نمایید.

زمانی که حدس و گمان‌های زیادی در مورد قوانین وجود دارد، مهندسان با اضافه کردن موارد غیرضروری به سازه، سعی می‌کنند ایمنی سازه خود را افزایش دهند.

 

گروه معماری دگرش با بکارگیری افراد متخصص و باتجربه، سازه چوبی را مطابق با متراژ و مساحت و سلیقه شما ارائه می‌دهد. کارفرمایان عزیز تنها با یک تماس تلفنی می‌توانند از مشاوره رایگان کارشناسان این مجموعه بهرمند شوند.

منبع: archdaily

برای دریافت مشاوره با شماره های ۰۹۱۱۱۱۵۸۴۳۴ و یا ۰۹۹۱۹۰۳۸۱۳۱ تماس بگیرید

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید