طراحی یک خانه زیبا و مدرن بدون در نظر گرفتن اصول طراحی داخلی آشپزخانه امکان پذیر نیست. آشپزخانه قلب یک خانه است به ویژه در خانوادههای ایرانی که صرف وعدههای غذایی در کنار همه اعضای خانواده یک اصل به حساب میآید. در قدیم کاربری آشپزخانه تنها برای پخت غذا بود اما امروزه یکی از قسمتهای پر رفت و آمد خانه به حساب میآید و در اکثر موارد نقش پذیرایی را هم بازی میکند. به همین دلیل تغییرات اساسی در نحوه طراحی و چیدمان آن صورت گرفته است. شما میتوانید برای مشاوره و طراحی بهینه آشپزخانه خود، صرف نظر از میزان فضایی که در اختیار دارید، با دفتر معماری دگرش تماس بگیرید و از خدمات ما بهرهمند شوید. در این مقاله با اصول طراحی آشپزخانه آشنا میشویم.
- در این مقاله موارد زیر را میخوانید :
- اصول طراحی داخلی آشپزخانه
- آشنایی با قانون مثلث
- نکات مهم در مثلث کار
- آشنایی با انواع پلان طراحی آشپزخانه
- نکات کلیدی در طراحی داخلی آشپزخانه
اصول طراحی داخلی آشپزخانه
یکی از مراحل مهم در طراحی داخلی، طراحی آشپزخانه است. قبل از خرید وسایل آشپزخانه باید در مورد چیدمان و طراحی کابینتهای آن تصمیمگیری شود. آشپزخانه باید علاوه بر فراهم کردن امکانات مربوط به پخت و پز، مکانی برای نگهداری و قرار دادن خوراکیها، ظروف و لوازمی مانند یخچال، اجاق گاز، ماشین لباسشویی و … است.
به همین دلیل داشتن کابینتهای کافی و با طراحی کاربردی، بسیار مهم است. همچنین باید فضای کافی برای رفت و آمد آزادانه در آن وجود داشته باشد. برای این منظور باید نکاتی را مورد توجه قرار داد:
- نوع پلان و چیدمان دلخواه برای آشپزخانه
- آرگونومی و ابعاد متناسب با افراد خانواده
- سبک طراحی منزل
- نوع مواد و متریالی که میخواهیم در طراحی استفاده کنیم
- رنگ دیوار، نوع و مقدار نور موجود در آشپزخانه
آشنایی با قانون مثلث
نحوه چیدمان در دکوراسیون داخلی آشپزخانه را میتوان با کمک «قانون مثلث» تعیین کرد. این قانون به مثلث کار معروف است که سه فضای استراتژیک در آشپزخانه را به هم وصل میکند. این سه فضا که در رئوس مثلث قرار میگیرند، عبارتند از:
- فضای پختوپز که شامل محل قرارگیری اجاقگاز است
- بخش مربوط به شستوشو که محل قرارگیری سینک ظرفشویی است
- فضای نگهداری مواد غذایی که شامل محل قرار گرفتن یخچال است
نکات مهم در مثلث کار
برای در نظر گرفتن صحیح این مثلث باید موارد زیر رعایت شود:
- فاصله بین اجاق گاز و دو راس دیگر باید به گونهای باشد که گرمای اجاق و لکههای ناشی از پخت و پز تاثیر نامناسبی بر روی یخچال و ظروف نداشته باشد.
- طول اضلاع مثلث باید عددی بین یک متر و پنجاه تا دو متر و هفتاد باشد(۲,۷۰ – ۱,۵۰) و بهترین مقدار محیط مثلث بین چهار متر و هشتاد تا شش متر است(۶ – ۴,۸۰).
- مجموع گامها در مثلث کار باید به اندازه ای باشد که امکان برخورد افراد هنگام کار در آشپزخانه به حداقل برسد و نباید زیاد باشد چون ایجاد خستگی میکند. بنابراین مساحت این مثلث هم مهم است.
آشنایی با انواع پلان طراحی آشپزخانه
روشهای مختلف قرار گرفتن این مثلث در آشپزخانه میتواند پلانهای مختلف طراحی داخلی آشپزخانه را بسازد. این پلانها عبارتند از:
-
خطی یا تک دیواری:
این مدل برای خانههایی که فضای کمی دارند و متراژ آنها زیر ۵۰ متر است بسیار مناسب است. چیدمان این آشپزخانه بر روی یک دیوار انجام میشود و سه قسمت اصلی ذکر شده در یک راستا قرار میگیرند. به همین خاطر در این مدل مثلث کار وجود ندارد.از این نوع پلان میتوان در خانههای بزرگ هم استفاده کرد به ویژه در خانههایی با دکوراسیون مدرن. به این ترتیب که یک کابینت در روبروی دیوار به عنوان جزیره اجرا میشود.
-
راهرویی یا موازی:
این پلان بین دو دیوار روبروی هم اجرا میشود و چون دسترسی به رئوس مثلث بسیار آسان است، این طرح یکی از محبوبترین مدلها برای طراحی داخلی آشپزخانه به حساب میآید. یکی دیگر از مزیتهای این طرح عدم وجود کابینتهای گوشه است که امروزه به یکی از معضلهای آشپزخانه برای خانمها تبدیل شده است. عرض راهرویی که بین دو دیوار ایجاد میشود، حداقل یک متر و بیست است، که اگر از این مقدار بیشتر باشد میتوان با یک کابینت جزیره فضای خالی را جبران کرد.
-
پلان ال – L:
یکی از کاربردیترین مدلها در سبک معماری مدرن که برای آشپزخانه در نظر گرفته میشود، این مدل است. این مدل برای هر میزان فضایی مناسب است. کابینتها در این طرح بر روی دو دیوار عمود برهم سوار میشوند و دو راس مثلث کار بر روی یک ضلع واقع میشوند. یکی از محبوبیتهای این روش در متراژهای بالا که فاصله بین دو دیوار زیاد است، امکان قرار دادن یک کابینت به عنوان جزیره است. همچنین میتوان میز نهارخوری را در این حدفاصل قرار داد.
-
مدل جزیره:
در این مدل یک عنصر اصلی بر روی دیوار و دو عنصر دیگر بر روی جزیره قرار دارند. در این مدل رفت و آمد و حرکت بسیار آسان است و برای خانههای با متراژ بالا بسیار مناسب است. کاربری این مدل بسیار بالاست و فضای ذخیره سازی بیشتری در اختیار آشپز قرار میدهد.
-
پلان یو – U:
این مدل متشکل از سه دیوار به هم متصل است که هر کدام از اجزاء بر روی یک ضلع قرار دارند. در این مدل فاصله بین اضلاع نباید از هم زیاد باشد، زیرا ایجاد خستگی میکند. طرح یو هم برای خانههای کوچک و هم برای خانههای بزرگ استفاده میشود. اگر فضای داخلی یو، بیشتر از یک متر و بیست باشد میتوان آن را با قرار دادن میز ناهار خوری و یا کابینت جزیره جبران کرد.
-
مدل جی – G:
این مدل را پلان بسته هم میگویند و برای فضاهای خیلی بزرگ مناسب هستند. در این طرح میز ناهارخوری و یا کابینت جزیره نباید مانعی برای ورودی آشپزخانه ایجاد کند. حد فاصل یک متر و بیست باید در این طرح نیز رعایت شود.
نکات کلیدی در طراحی داخلی آشپزخانه
علاوه بر مثلث کار و رعایت آن در طراحی و پیادهسازی کابینتها، نکات دیگری هم برای داشتن یک طراحی مناسب، لازم است که عبارتند از:
نور کافی محیط: قرار دادن پنجره در صورت امکان برای آشپزخانه یکی از بهترین گزینهها در داشتن نور کافی به حساب میآید. امروزه معماران نهایت تلاش خود را برای استفاده از نور طبیعی در طول روز در آشپزخانه دارند. اما اگر امکان داشتن پنجره در نقشه وجود نداشته باشد، باید نورپردازی مناسبی برای آن انجام شود. استفاده از لامپها و پردههای مناسب یکی دیگر از نکاتی است که باید رعایت شود.
داشتن اپن ساده و شیک: اپنها علاوه بر جلوهی زیبایی که به آشپزخانه میدهند، بسیار هم کاربردی هستند و گاهی جایگزین میز آشپزخانه و میز ناهارخوری میشوند. امروزه در طراحیهای مدرن، اپنهای شناور طرفداران زیادی پیدا کرده اند.
استفاده از رنگهای مناسب: رنگ یکی از اصلیترین عناصر در زیباسازی خانه است. استفاده از رنگ مناسب علاوه بر جادار نشان دادن فضا، میتواند کمبود نور را هم جبران کند. در طراحیهای مدرن از رنگهای عسلی و طلایی بیشتر استفاده میشود. تمها متالیک هم یکی دیگر از رنگهای پرطرفدار هستند.
[/vc_column_text]
گروه معماری دگرش با بکارگیری افراد متخصص و باتجربه، بهترین فضای آشپزخانه را مطابق با متراژ و مساحت و سلیقه شما ارائه میدهد. کارفرمایان عزیز تنها با یک تماس تلفنی میتوانند از مشاوره رایگان کارشناسان این مجموعه بهرمند شوند.
1 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
[…] مبانی و اصول طراحی داخلی آشپزخانه […]